Osteoporoosi

Yli 400 000 suomalaista kärsii osteoporoosista ja yli 800 000 sen esiasteesta osteopeniasta. Kuitenkin vain 90 000 suomalaista on osteoporoosilääkinnän piirissä. Suomessa kirjataan vuodessa 30 000–40 000 osteoporoottista murtumaa. 

Luukato ei itsessään aiheuta tunnistettavaa kipua, jonka havaitseminen olisi mahdollista. Luun tuntoaisti perustuu luukalvoon eli periosteumiin, joka ympäröi luun pintaa; luun sisältä emme saa tuntoaistimuksia. Osteoporoosin havaitseminen itse lyhyellä aikavälillä on siksi lähes mahdotonta. Pitkällä aikavälillä iäkkään ihmisen luukadon voi havaita seuraamalla ryhtiä ja pituuden muutosta.Luuntiheysmittaus on ainoa varma tapa todeta osteoporoosi tai sen esiaste osteopenia.

Osteoporoosi eli luukato tarkoittaa luumassan vähenemistä. Tämä johtaa luun haurastumiseen. Osteoporoosin esiastetta nimitetään osteopeniaksi.

Luusto

Kehomme tarvitsee päivittäin mineraaleja, joita se saa luustostamme: luusto toimii kehomme mineraalipankkina. Prosessi, joka tämän mahdollistaa, onoikein ymmärrettynä ja hyödynnettynä keskeisessä osassa osteoporoosin ehkäisyssä. 
Luukudos uusii itseään jatkuvasti hävittämällä vanhaa solukkoa (osteoklastit) ja luomalla uutta tilalle (osteoblastit). Koko luustomme uusiutuu 10 vuoden välein. Menetämme siis luuston massaa kehon luonnollisen mineraalitarpeen vuoksi päivittäin. Siksi luustoa tulee ravita mineraalein joka päivä, mutta tämä ei riitä: on myös huolehdittava mineraalien imeytymisestä.

Onko minulla osteoporoosi?

Luukato ei itsessään aiheuta tunnistettavaa kipua, jonka havaitseminen olisi mahdollista. Luun tuntoaisti perustuu luukalvoon eli periosteumiin, joka ympäröi luun pintaa; luun sisältä emme saa tuntoaistimuksia. Osteoporoosin havaitseminen itse lyhyellä aikavälillä on siksi lähes mahdotonta. Pitkällä aikavälillä iäkkään ihmisen luukadon voi havaita seuraamalla ryhtiä ja pituuden muutosta.Luuntiheysmittaus on ainoa varma tapa todeta osteoporoosi tai sen esiaste osteopenia.
Suomessa laajamittaisia seulontamittauksia ei käypähoitosuosituksen takia suoriteta, mutta Suomen Luuston Kunto järjestää luustontiheysmittauksia kustannustehokkaasti eri puolilla Suomea.  Mittaukseen pääsee helposti varaamalla ajan puhelimitse.

Kenellä osteoporoosia esiintyy?

Luun määrä kasvaa 20–30 vuoden ikään asti, jonka jälkeen luuston massa alkaa normaalioloissa vähentyä. Siksi nuorten, erityisesti tyttöjen, on tärkeää huomioida luuston tarpeet ruokavaliossaan. Mittauksissamme on saatu huolestuttavan alhaisia tuloksia nuorilla, joista monilla on luuston kunnolle haitalliset ravintotottumukset.  Osteoporoosia havaitaan sukupuolesta ja iästä riippumatta kaikilla väestönryhmillä. Osteoporoosi yleistyy ikääntyessä. Yleisintä osteoporoosi on yli 50-vuotiailla naisilla.

Nuorissa kasvava riski

Luun määrä kasvaa 20–30 vuoden ikään asti, jonka jälkeen luuston massa alkaa normaalioloissa vähentyä. Siksi nuorten, erityisesti tyttöjen, on tärkeää huomioida luuston tarpeet ruokavaliossaan. Mittauksissamme on saatu huolestuttavan alhaisia tuloksia nuorilla, joista monilla on luuston kunnolle haitalliset ravintotottumukset ja vähäinen liikunta.  

Osteoporoosin ehkäiseminen

Osteoporoosin ehkäiseminen on helppo elintapapäätös, jos sen tekee ajoissa. Tärkeitä osteoporoosin ehkäisyssä ovat seuraavat valinnat:

• Oikea ravinto: Tarvittavan kalsiumin ja D-vitamiinin saannin lisäksi luusto tarvitsee useita rakennusaineita. Tarjoamme luustontiheysmittausten yhteydessä myös henkilökohtaista opastusta oikean ravinnon saamiseksi riippuen ruokailutottumuksistasi.
Liikunta: Luuston päivittäinen rasittaminen on tärkeää, sillä luumassan ylläpitäminen edellyttää painoa kannattelevaa ja tärähtelevää rasitusta. Hyvä vertauskohta ovat astronautit, jotka pienessä painovoimassa ja vähäisellä rasituksella menettävät merkittävästi luumassaa.
Laihduta oikein ja varo alipainoisuutta.
Oleskele auringossa: ihomme tuottaa auringonvalossa D-vitamiinia.
Vältä runsasta alkoholin kulutusta ja tupakointia.
Naisilla estrogeeni: Vaihdevuosien alkaessa on hyvä tarkistaa estrogeenin tuotanto.
Huomioi perinnöllinen riski: jos suvussasi on ilmennyt osteoporoosia, mittauta luustosi.
Luuston tiheys kannattaa mittauttaa tasaisin väliajoin.

Mitä tehdä, jos minulla havaitaan huono luusto?

Vaikka tieto luuston huonosta kunnosta saattaakin ensin säikäyttää, mittaustulos on myös mahdollisuus:  luuntiheyteen pystyy vaikuttamaan. Näemme tämän kehityksen seurantamittauksissa ihmisillä, jotka ovat päättäneet vaikuttaa luustonsa kuntoon oikean ravinnon, lisäravinteiden ja liikunnan avulla.